RAZEM MAMY MOC (1200×300 px) (6)

WPISZ W DEKLARACJI PODATKOWEJ NASZ KRS: 0000180402

Walczymy o świat, w którym paliwa kopalne nie napędzają wojen i nie przyczyniają się do śmierci tysięcy ludzi. Stare lasy nie są zagrożone wycinką, dzikie zwierzęta nie tracą naturalnych siedlisk, a oceany i morza wolne są od plastiku i toksycznych zanieczyszczeń. Świat, w którym ludzie są bezpieczni i współżyją ze zwierzętami i naturą, a planeta nie jest trawiona powodziami, pożarami i wichurami.

Dołącz do nas w tej walce, przekaż  nam swój 1% podatku, abyśmy  mogli działać także w Twoim  imieniu!

Rozliczasz PIT w ostatniej chwili? Zostaw nam do siebie kontakt, a wyślemy Ci maila z przypomnieniem na dwa dni przez końcem rozliczeń podatkowych za rok 2021!

Masz pytania? Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak prawidłowo rozliczyć swój 1%? Przygotowaliśmy dla Ciebie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania!

TWÓJ 1% = NASZE DZIAŁANIE

POZNAJ NASZE KAMPANIE

DZIAŁAMY DLA POKOJU

Wojna w Ukrainie jest dramatycznym dowodem na to, że paliwa kopalne przyczyniają się nie tylko do kryzysu klimatycznego, ale też do śmierci tysięcy niewinnych ludzi. To gaz, ropa i węgiel finansują Putina i jego wojska.

Czas raz na zawsze odejść od paliw kopalnych i zwrócić się w stronę bezpiecznych i zielonych źródeł odnawialnych. Nasze aktywistki i aktywiści nie pozostają obojętni na zbrodnie Putina. Hasło Peace Not Oil pojawiło się na burcie tankowca przewożącego rosyjską ropę w Gdańsku.

Zaledwie dzień później, kiedy do Warszawy przyleciał amerykański prezydent Joe Biden, na Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie pojawił się napis wzywający Premiera Mateusza Morawieckiego do natychmiastowego wstrzymania importu rosyjskich paliw kopalnych. Cały świat, w tym Polska, protestuje przeciwko wojnie w Ukrainie! Ty też możesz do nas dołączyć i podpisać się pod apelem o zakończenie importu paliw kopalnych z Rosji!

DZIAŁAMY DLA PRZYRODY

Stare lasy, dzikie zwierzęta i owady zapylające. To dla nich prowadzimy naszą kampanię przyrodniczą. Dzikość, którą znamy z przeszłości zanika w zastraszającym tempie.

W 2021 roku chroniliśmy stare, cenne przyrodniczo lasy protestując w Puszczy Karpackiej i monitorując sytuację z Puszczy Białowieskiej. Zorganizowaliśmy mobilizację, dzięki której ustawa pozwalająca zamieniać tereny leśne na betonowe inwestycje została wycofana. Działaliśmy na rzecz pszczół, trzmieli i dzikich zapylaczy.

Na początku 2022 roku Puszcza Białowieska została przyparta do muru. Niestety nie jest to przenośnia. Na polsko-białoruskiej granicy rozpoczęła się budowa muru, który przyczyni się do nieodwracalnych zmian w ekosystemie Puszczy. Cały czas działamy w imię jej ochrony i aktywnie zbieramy podpisy pod petycją do Przewodniczącej Komisji Europejskiej o natychmiastowe wstrzymanie budowy muru.

DZIAŁAMY DLA KLIMATU

Jeśli chcemy zachować świat, jaki znamy, musimy działać już teraz. Greenpeace na całym świecie działa na rzecz czystych źródeł energii, odchodzenia od spalania paliw kopalnych, powstrzymania wylesiania i promocji rolnictwa przyjaznego środowisku i klimatowi.

2021 rok był dla nas niezwykle pracowity pod względem działań na rzecz klimatu. Protestowaliśmy na terenie kopalni odkrywkowej w Turowie. Udało nam się także zatrzymać powstanie nowej kopalni odkrywkowej w Złoczewie oraz ujawnić nielegalne działanie dziewięciu śląskich kopalni!

Pod koniec roku reprezentacja Greenpeace pojawiła się także na szczycie klimatycznym w Glasgow, gdzie patrzyła na ręce polityków i polityczek.

Ten rok rozpoczęliśmy od obnażania kłamstw PGE. Na terenie Warszawy pojawiły się plakaty oraz mural informujący o wizji świata wg Polskiej Grupy Energetycznej, kilka tygodni później nasze aktywistki i aktywiści nieco poprawili dezinformacyjną kampanię PGE na temat cen prądu.

RAZEM MAMY MOC (1200×300 px) (1200×150 px) (2)
HubSpot Video

Bądź na bieżąco! Śledź nasze działania w mediach społecznościowych!

A jeśli chcesz wspierać nasze kampanie przez cały rok, możesz dołączyć do grona naszych Darczyńców i Darczynek! To właśnie dzięki nim możemy działać dla dobra nas wszystkich!