GP logo
Karpaty-Logo-PL-Color

Ratujmy lasy Karpat!

Ostatni bastion dzikiej przyrody w Europie

Ratujmy lasy Karpat!

Ostatni bastion dzikiej przyrody w Europie

Karpaty to jedna z najważniejszych ostoi dzikiej przyrody w Europie. Karpackie lasy to dom rysi, niedźwiedzi brunatnych, żbików, wilków, żubrów i tysięcy innych gatunków, w tym wielu zagrożonych wyginięciem. To także nasz największy sojusznik w walce z kryzysem klimatycznym i wielkim wymieraniem gatunków. Niestety karpackie lasy szybko znikają!

Co godzinę w Karpatach niszczony jest las o powierzchni 5 boisk piłkarskich. Musimy to powstrzymać! Zaapeluj z nami do europejskich i krajowych przywódców, by zaczęli naprawdę chronić Karpaty przed zniszczeniem. Wspólnie możemy ocalić ten wyjątkowy przyrodniczy skarb.

EN | PL | RO | HU | UA

Uratujmy lasy Karpat przed zniszczeniem!

Administratorem Twoich danych osobowych jest Greenpeace Polska. Przeczytaj klauzulę informacyjną wyjaśniającą, jak przetwarzamy Twoje dane.

Co godzinę w Karpatach niszczony jest las o powierzchni 5 boisk piłkarskich. Musimy to powstrzymać! Zaapeluj razem z nami do europejskich i krajowych przywódców, by zaczęli naprawdę chronić Karpaty przed zniszczeniem. Wspólnie możemy ocalić ten wyjątkowy przyrodniczy skarb.

Na czym polega problem?

• Mniej niż 3.5% karpackich lasów jest chronionych przed wycinką.

• Wielkie korporacje eksploatują najstarsze lasy Karpat i niszczą dziką przyrodę.

• Obecny system ochrony jest niespójny i nadmiernie pofragmentowany, różny w każdym z karpackich państw.

Karpaty - rumunia-1
Wycinka w rumuńskich Karpatach
Karpaty - wycinka
Wycinka w słowackich Karpatach
karpaty 1-1
Drzewa ścięte w polskich Karpatach
Karpaty - Ukraina
Wycinka w ukraińskich Karpatach
Save the Carpathian forests!
Ratujmy lasy Karpat!
Save the Carpathian forests!
Karpaty - Tatry

Jakie jest rozwiązanie?

• Natychmiastowy zakaz wycinek w starych i innych najcenniejszych przyrodniczo lasach.

• Wzmocnienie presji na międzynarodowe korporacje, by ich produkty nie wiązały się z niszczeniem karpackiej przyrody.

• Ponadnarodowy, finansowany przez UE, plan ochrony Karpat, służący realizacji unijnych celów ochrony różnorodności biologicznej.

Do liderów Unii Europejskiej i przywódców państw, na terenie których znajdują się Karpaty

Przyroda znowu jest w niebezpieczeństwie, a my razem z nią. Niszczenie karpackich lasów stale postępuje, nawet na terenach chronionych.

Przez wieki Karpaty były jedną z największych ostoi dzikości w Europie. Niestety w ostatnich dekadach dotychczasowe mechanizmy ochrony przestały działać a karpackie puszcze zostały drastycznie pofragmentowane. Tylko w przeciągu 20 lat straciliśmy aż 7,4% powierzchni karpackich lasów, czyli dwa razy więcej niż zajmują łącznie Paryż, Berlin, Rzym, Budapeszt, Bruksela i Warszawa.

Sędziwe lasy to kluczowy element sieci życia. Mają ogromny potencjał do odbudowy kluczowych, dobrze funkcjonujących ekosystemów i magazynowania ogromnej ilości węgla pochłoniętego z atmosfery. Niestety teraz są wycinane i zmieniane na trociny czy pulpę papierową.

Zwracamy się do Państwa, jako do osób, które mają szansę zmienić obecną sytuację. Mogą Państwo powstrzymać trwającą destrukcję poprzez powstrzymanie pozyskiwania surowca w starych lasach Karpat oraz wypracowanie silnego i efektywnego planu ich ochrony.

Greenpeace 2024